Symptomer på alkoholabstinenser

Udgivet d. 07/05/2021

SYMPTOMER PÅ ALKOHOLABSTINENSER

Denne artikel og video handler om symptomer på alkoholabstinenser, hvordan alkoholabstinenser føles, og hvilke risici der kan være, når man stopper med at drikke alkohol. Mange er ikke klar over, at alkoholabstinenser kan være farlige, og at det derfor er vigtigt at få behandling af professionelle, så snart man oplever alkoholabstinenserne.

Af: Bo Bojesen, senest opdateret 2. juli 2018

HVORDAN FØLES ALKOHOLABSTINENSER?

Alkoholabstinenser føles meget ubehageligt, og symptomer på alkoholabstinenser viser sig som hjertebanken, hurtig puls, svedture, rystelser og uro. Når man stopper med at drikke alkohol regelmæssigt, vil man typisk opleve at få alkoholabstinenser. Grunden til at man får alkoholabstinenser er fordi, at alkohol er vanedannende, og kroppen vil mangle det, så snart man stopper. Der kan være både fysiske og psykiske symptomer på alkoholabstinenser.

FYSISKE SYMPTOMER PÅ ALKOHOLABSTINENSER

Alkohol har den virkning, at den dæmper hjernens aktivitet. Hjernen kan “ikke lide” at blive dæmpet, og derfor kompenserer hjernen ved at øge produktionen af de aktive stoffer i hjernen. Når man så stopper med at drikke alkohol regelmæssigt, fjerner man den konstante dæmpende virkning alkohol har. Hjernens overproduktion af de aktive stoffer vil herefter løbe løbsk og skabe en overaktivitet i hjernen, som har en voldsom påvirkning på vores krops organer. Resultatet af overaktiviteten i hjernen vil fysisk vise sig som:

  • forhøjet blodtryk
  • hurtig puls
  • hjertebanken
  • øget svedproduktion
  • rystelser
  • delir
  • uro i kroppen

PSYKISKE SYMPTOMER PÅ ALKOHOLABSTINENSER

Overproduktionen af de aktive stoffer i hjernen gør også, at alt går meget hurtigere, og kroppen har svært ved at følge med tempoet. Det kan også føre til nogle psykiske symptomer på alkoholabstinenser. Man kan blive mere irritabel, få søvnbesvær og mentalt uro.

Under regelmæssig indtagelse af alkohol vil nogle opleve at få angst og en tendens til en depressiv tilstand. Det er fordi, alkohol hæmmer lykkestoffet, serotonin, i hjernen. Er man alkoholafhængig, har man derfor i højere grad tendens til at være kronisk deprimeret. Når man så stopper med at drikke, stiger lykkestoffet gradvist igen, og sindstilstanden bliver normaliseret – dog først efter nogle uger. Serotoninniveauet stabiliseres kun, såfremt man ikke drikker alkohol.

I yderste instans kan man blive psykotisk af alkoholabstinenserne (se afsnittet: ‘Alvorlige symptomer på alkoholabstinenser’).

ER ALKOHOLABSTINENSER FARLIGE?

Alkoholabstinenser ER farlige, fordi de i ubehandlet tilstand kan øge produktionen af aktive stoffer i hjernen så meget, at det går ud over organer og kroppens almene tilstand. Kroppen har ikke godt af at have forhøjet blodtryk, rystelser og forhøjet puls i længere tid, og overaktivitet i hjernen kan også føre til delir, som kan være livsfarligt.

MEDICIN MOD ALKOHOLABSTINENSER

For at afhjælpe alkoholabstinenser bliver man nødt til at tage medicin. Medicinen mod alkoholabstinenser har en dæmpende effekt på hjernen, således at de fysiske symptomer vil aftage gradvist. Medicinen sløver og dæmper på samme måde som alkohol, men man bliver ikke fuld af medicinen. Medicinen sætter sig på de samme receptorer, som alkoholen og har en dæmpende effekt, så der bliver mere ro på hjernen og kroppen igen.

Man får ikke alkoholabstinenser af medicinen, da der trappes langsomt ud. Man behøver derfor ikke at vente med at tage medicinen, til man har en promille på nul. Man bør tage medicinen, så snart man mærker de første symptomer på alkoholabstinenser. På den måde undgår man de alvorligste symptomer på alkoholabstinenser.

HVORDAN BEHANDLES ALKOHOLABSTINENSER?

Abstinens-teamet hjemmebehandler mod alkoholabstinenser, dvs. at vi kører hjem til dig, og behandler mod alkoholabstinenser. Det første vi gør, når vi kommer hjem til dig er at måle dine værdier. Vi måler altså din puls, dit blodtryk, hvor meget du sveder, hvor meget du ryster, om der er tegn på delir. Ud fra værdierne sammensætter vi den rette mængde medicin i form af klopoxid eller risolid (Chlordiazepoxid). Vi giver også B-vitaminer i form af B Combin stærk og Thiamin. Det gør vi, fordi man under regelmæssig alkoholindtag har man svært ved at optage B-vitaminer og derfor kan være i B-vitaminunderskud.

Når medicinen begynder at have den ønskede dæmpende effekt på symptomerne på alkoholabstinenser, aftaler vi at komme igen den efterfølgende dag og fortsætte behandlingen. Vi kommer ca. 2 – 4 gangen i løbet af den uges tid behandlingen tager. Den første dag har du brug for meget medicin for at dæmpe symptomerne på alkoholabstinenser tilstrækkeligt. Der vil være brug for gradvist mindre mængder af medicin mod alkoholabstinenser over behandlingsforløbet, der varer ca. en uge.

KONTAKT ABSTINENS-TEAMET, SÅ SNART DU STOPPER MED AT DRIKKE ALKOHOL

Det er en god idé at kontakte Abstinens-teamet, så snart du har besluttet dig for at stoppe med at drikke alkohol. Du skal altså ikke vente med at ringe, til du får de første symptomer på alkoholabstinenser. Abstinens-teamet kører ud i hele Nordsjælland og behandlingen er GRATIS. Har du brug for hjælp til at stoppe med at drikke alkohol, så ring til lægen i dag på 29 71 36 05. Du kan også udfylde vores kontaktformular. At slippe alkoholen er for de fleste en personlig sag, vi kommer derfor altid hjem til dig under fuld diskretion og i en anonym bil.

ALKOHOLABSTINENSER – HVOR LÆNGE?

Hvis du går i medicinsk behandling mod alkoholabstinenser, vil du have de fysiske symptomer på alkoholabstinenser i en uges tid – dog med aftagende intensitet. Hvis du ikke går i behandling, vil alkoholabstinenserne også aftage over tid, men de vil være meget kraftigere, og det vil tage længere tid. Vi fraråder, at man forsøger at klare det uden hjælp og medicin, da det kan være farligt – og i yderste tilfælde livsfarligt. De fysiske symptomer på alkoholabstinenser forsvinder med den første dosis medicin efter ca. 20 minutter. Efter ca. en uge med medicinsk behandling mod abstinenser vil symptomerne være helt væk. Her efter vil mange alkoholafhængige ofte opleve psykiske symptomer; som fx øget trang til alkohol, og det kan være svært ikke at begynde at drikke igen. Derfor vil vi i Abstinens-teamet efter endt behandling bestræbe os på at henvise til et nærliggende alkoholambulatorium.

EFTER BEHANDLINGEN MOD ALKOHOLABSTINENSER

Når symptomerne på alkoholabstinenser er aftaget helt, vil nogle gerne fortsætte behandlingen. Enten for at forblive afholden eller med et mål om at nedsætte sit ugentlige alkoholindtag (se evt. sundhedstyrelsens anbefalinger eller læs mere i vores artikel om Alkoholafvænning). Hvis du ønsker at komme i en længerevarende alkoholbehandling, anbefaler vi, at du henvender dig på et af landets alkoholcentre eller ambulatorier. Du kan enten søge efter et alkoholcenter i nærheden på nettet, Du kan spørge egen læge eller søge råd og vejledning hos Abstinens-teamet. Nogle har også brug for en kombination af varig behandling for alkoholafhængighed og psykiatrisk behandling. Det kan være svært at klare alene, da de fleste alkoholafhængige vil opleve fristelser og tilbagefald i sådan en proces.

ALVORLIGE SYMPTOMER PÅ ALKOHOLABSTINENSER

Kroppen kan i nogle tilfælde komme i så højt alarmberedskab, at man kan dø af sine alkoholabstinenser. Man kan kan ende med at udvikle delirium tremens – også kaldet drankergalskab. Tilstanden kan opstå fra første dag, man stopper med at drikke alkohol, til et par dage efter ophøret af alkoholindtagelse. Symptomer på delirium tremens kan være besvimelser, man bliver forvirret og konfus og nogle vil se syner. Oplever du (eller din pårørende) disse alvorlig symptomer på alkoholabstinenser, når du stopper med at drikke alkohol, bør du omgående søge hjælp. Her anbefaler vi, at du ringer 112. Hvis du er i medicinsk behandling for alkoholabstinenser hos Abstinens-teamet (jf. afsnittet: “Hvordan behandles alkoholabstinenser”), er du ikke i fare for at udvikle delir tremens.

HJÆLP TIL SYMPTOMER PÅ ALKOHOLABSTINENSER

Abstinens-teamet kører gratis ud i hele Nordsjælland. Du kan ringe 29 71 36 05 alle ugens dage. Telefonen er bemandet af læger fra kl. 9:00 – 19:00 – også i weekenden. Du kan også udfylde vores kontaktformular, så ringer vi til dig.

Har du brug for hjælp, eller kender du nogen der har:

Få hjælp til at komme af med dine abstinenser. Vi finder den behandling, der passer til dig.

Få hjælp i dag

Tag kontakt til os på telefonen eller udfyld vores formularer. Det er anonymt og vi har tavshedspligt.