Sådan får du hjælp til alkoholafvænning

Udgivet d. 01/17/2018

SÅDAN FÅR MAN HJÆLP TIL ALKOHOLAFVÆNNING

I denne artikel og video kan du få viden om alkoholafvænning. Vi har lagt vægt på den akutte hjælp, så du kan få et indblik i, hvad du selv kan gøre, når du gerne vil stoppe med at drikke alkohol. Artiklen indeholder også en guideline for, hvilke muligheder dine pårørende har, når de skal hjælpe dig med den første del af alkoholafvænningen.

 Af: Bo Bojesen, senest opdateret 2. juli 2018

NÅR MAN STOPPER MED AT DRIKKE ALKOHOL.

Er man afhængig af alkohol, kan det være en farlig proces at stoppe med at drikke. Hvis man stopper med at drikke alkohol, kan man få alkoholabstinenser. Symptomerne på alkoholabstinenser kan være

  • hurtige puls/hjertebanken
  • rystelser
  • sveden
  • uro
  • højt blodtryk

Alkoholabstinenser kan være farlige for kroppen, fordi abstinenserne sætter kroppen på overarbejde. Alkoholabstinenser kan i yderste tilfælde give delir, hvilket kan kræve akut hospitalsindlæggelse.

HJÆLP TIL ALKOHOLAFVÆNNING.

Der er hjælp at hente, når du gerne vil stoppe med at drikke alkohol. Alkoholafvænningen kan foregå på mange måder, men vi har i denne artikel lagt vægt på Abstinens-teamets metode, og på hvordan akut alkoholafvænning foregår i hjemmet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at komme på et alkoholcenter, men for de fleste kan alkoholafvænning og alkoholabstinenser blive behandlet i hjemmet.

HVORDAN FOREGÅR ALKOHOLAFVÆNNING?

Når du har besluttet dig for at stoppe med at drikke alkohol, kan Abstinens-teamet hjælpe med den akutte alkoholafvænning. Alkoholafvænningen foregår på den måde, at du eller en pårørende ringer til Abstinens-teamet på 29 71 36 05, eller udfylder vores online kontaktformular, så kontakter vi dig. Du kommer til at tale med en læge, hvor du kan beskrive din tilstand, hvornår du sidst har drukket alkohol, og hvilke alkoholabstinens-symptomer du oplever. De fleste alkoholafhængige vil opleve at få abstinenser, når de stopper med at drikker alkohol regelmæssigt. Når vi har fået et indtryk af din eller din pårørendes tilstand, tilbyder vi at komme hjem til dig og påbegynde den alkoholafvænningen.

Vi har bemanding på vores telefon alle ugens dage fra kl. 9-19. Fra du ringer, til vi kommer hjem til dig, går der typisk mellem en halv og en hel time – alt efter hvor du bor. Vi kommer altid samme dag, du ringer – også i weekenden og efter arbejdstid. Har du delir, er der behov for hospitalsindlæggelse, og derfor er det altid en god idé at ringe til os, så vi kan vurdere, hvad du har behov for, således at du får den rette behandling. Er der tale om delir, bevidstløshed eller kramper, skal I ringe 112.

ALKOHOLAFVÆNNING I HJEMMET.

Når vi kommer hjem til dig, bliver du mødt af sundhedsfagligt personale, der har speciale i alkoholafvænning. Det kan enten være en psykiater, en læge eller en sygeplejerske. Vi måler dine værdier, dvs. vi måler puls, blodtryk, hvor meget du sveder og ryster, som er de typiske symptomer på alkoholabstinenser. Ud fra dine værdier tilbyder vi dig relevant medicin, som dæmper dine alkoholabstinenser. Vi sørger også for, at din væske- og vitaminbalance er i orden. Typisk vil vi besøge dig igen den efterfølgende dag, for at følge op på om alkoholafvænningen forløber, som den skal. Vi medicinerer som regel yderligere, så alkoholabstinenserne ikke blusser op igen, og vi tjekker om din fysiske tilstand er stabil. Det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke drikker alkohol i perioden mellem de to besøg. Hjemmebesøget foregår altid anonymt og under diskretion, men vi indberetter medicineringen til din egen læge, så du efter ønske kan blive tilbudt en henvisning til et nærliggende alkoholambulatorium.

HVILKEN TYPE MEDICIN FÅR DU, NÅR DU SKAL ALKOHOLAFVÆNNES?

Den medicin Abstinens-teamet anvender hedder klopoxid eller risolid (Chlordiazepoxid), og denne type medicin hjælper mod de abstinenser, du vil opleve, når du stopper med at drikke alkohol. Medicinen dæmper dine alkoholabstinenser og hjælper kroppen med at normaliseres, så du ikke længere mærker rystelser, svedture, hjertebanken, uro, forhøjet blodtryk mm. Der går ca. en uge, før dine alkoholabstinenser er helt væk. Vores besøg og medicineringen gentages 2-3 gange efter behov.

Er du interesseret i at fortsætte alkoholafvænningen efter den akutte abstinensbehandling, kan medicin som antabus være et godt supplement til alkoholafvænning. Se længere nede under: ‘Den varige alkoholafvænning – antabus’.

HVAD KOSTER ALKOHOLAFVÆNNINGEN?

Når Abstinens-teamet kører ud og alkoholafvænner i hjemmet, koster det ingenting. Kommunen bevilger alkoholbehandling til den enkelte borger, se evt. hvilke kommuner Abstinens-teamet kører i. Den alkoholafvænning Abstinens-teamet tilbyder er altså gratis.

AFRUSNING, ALKOHOLAFVÆNNING ELLER ABSTINENSBEHANDLING.

Man kalder også alkoholafvænning for afrusning eller abstinensbehandling. Man kan sige, at alkoholafvænningen starter med afrusning, hvor din krops abstinenssymptomer dæmpes med medicin. Når du ikke længere har symptomer på alkoholabstinenser – altså rystelser, svedture, hjertebanken, uro og forhøjet blodtryk mm., er det for nogle nødvendigt at fastholde alkoholafvænningen. Det kan være svært at klare selv, og de fleste vil have gavn af professionel hjælp. Her kan du gå til egen læge, psykiater eller på det lokale alkoholcenter, så du ikke står alene med det. Hos lægen eller på alkoholcentret suppleres alkoholafvænning oftest med antabus. Antabus gør kroppen intollerant over for alkohol, så du vil blive meget syg med kvalme og opkast, hvis du drikker alkohol.

DEN VARIGE ALKOHOLAFVÆNNING – ANTABUS.

Hvis du har besluttet dig for at stoppe dit alkoholmisbrug, er det vigtigt, at du først har fået den fornødne akutte hjælp til dine abstinenssymptomer. Ønsker du at fortsætte alkoholafvænningen, kan det være en god idé at sætte sig et mål. Det kan være, at du gerne vil have et normaliseret forhold til alkohol, hvor du kan drikke alkohol lejlighedsvis. Det kan også være, at du gerne vil stoppe fuldstændig med at drikke alkohol. Uanset hvilken vej du vælger, findes der både medicinske og mentale strategier for dine mål. Følgende forskellige typer medicin kan ordineres ved en varig alkoholafvænning:

  • Campral – nedsætter trangen til at drikke alkohol
  • Selincro – nedsætter, hvor meget alkohol du drikker og tages ved behov
  • Antabus – gør kroppen intollerant over for alkohol
  • Naltrexon – nedsætter beløningen ved alkoholindtag

De mentale strategier for alkoholafvænning kan være gruppeterapi, individuel samtaleterapi, kognitiv terapi eller mindfulness. Det en god idé, at tale med en psykiater om de muligheder du har for de mentale processer. Igen er det svært at klare alene uden professionel hjælp.

I nogle tilfælde kan et langvarigt alkoholmisbrug afføde en depression eller angst, da alkohol hæmmer hjernens udskillelse af serotonin (lykkehormon). Derfor kan alkoholafvænning med fordel kombineres med psykiatrisk behandling.

DEN PSYKISKE BELASTNING UNDER ALKOHOLAFVÆNNINGEN.

Oplever du psykiske problemer i form af angst eller depression, kan det være svært at opretholde en proces med alkoholafvænning. Ønsker du at komme ud af dit alkoholmisbrug, er det en god idé også at få hjælp til dine psykiske problemer. Fortæl Abstinens-teamet om dine psykiske udfordringer, så vi kan hjælpe dig med at få en henvisning til en psykiater, som skal laves af din egen læge.

HVORNÅR ER MAN RASK EFTER ALKOHOLAFVÆNNING?

Den korte abstinensbehandling eller afrusningen varer ca. en uge, dvs. at du med medicinsk behandling er symptomfri for alkoholabstinenser efter en uges tid. Efter en uge vil du ikke længere have hjertebanken, svedture, uro og rystelser, og du er færdig med de fysiske symptomer. Men den langvarige alkoholafvænning er meget individuel. Nogle kan slippe sin trang til alkohol allerede efter 3 måneder, men for andre kan varig alkoholafvænning være i livslang proces.

Få hjælp i dag

Tag kontakt til os på telefonen eller udfyld vores formularer. Det er anonymt og vi har tavshedspligt.