Alkohol abstinenser

Vi kører hjem til dig og giver dig relevant abstinensbehandling i dine trygge hjemlige rammer

Kontakt os, og hør hvordan vi kan hjælpe – det er helt gratis at få behandling.

Bestil et besøgKontakt os

Behandling af abstinenser

Døjer du med symptomer på alkoholabstinenser?

Drikker du regelmæssigt alkohol, kan du få abstinenser, når du stopper med at drikke. Abstinenser er ubehagelige og kan være farlige, hvorfor de skal behandles med medicin. Abstinens-teamet er din sikkerhed for at komme abstinenserne til livs.

Vi kører i hele Nordsjælland og Hovedstaden samt efter aftale, eller du kan komme hos i Frederiksværk.

Afrusning

Hvordan foregår abstinensbehandling?

I videoen kan du høre mere om, hvordan vi gør det nemmere for dig at få abstinensbehandling i dit eget hjem. Du kan også trykke på knappen og læse mere om hvordan afrusning fungerer.

Alt du skal vide

Hvad er abstinenser, hvad skal du vide og hvordan du får hjælp af os?

Hvad er abstinenser?

Hvis du drikker for meget alkohol, bliver du afhængig og kan udvikle et misbrug. Når din krop er blevet tilvænnet alkohol, reagerer den med abstinenser når du stopper eller nedsætter dit alkoholforbrug.

Hvor længe varer abstinenser?

Du kan godt kan få alkoholabstinenser mens der stadig er alkohol i blodet og typisk starter abstinenserne indenfor de første 6-24 timer efter sidste alkoholindtagelse. Abstinenser varer ca. 7 døgn og patienten bør abstinensbehandles medicinsk for at de psykiske og fysiske symptomer ikke skal udvikle sig. Hvor længe abstinensbehandlingen varer er individuelt og vurderes af Abstinens-teamets læge.

Abstinenssymptomer?

Der er både fysiske og psykiske abstinenssymptomer. Tegn på abstinenser er hjertebanken, hurtig puls, sveden, uro og rysten på hænderne. Der kan være angst, nedstemthed, søvnløshed, hovedpine, kvalme og opkast. Almentilstanden kan blive svækket og der kan opstå kramper og delirium.

Tiden er vigtig

Abstinenser bliver værre og værre med tiden. Derfor er det vigtigt, at de behandles tidligt i forløbet, hvor de er lette at slå ned. Behandlingen skal altså starte allerede mens der endnu er alkohol i blodet eller kort tid efter at promillen er nul. Du skal ikke vente med at ringe efter hjælp, til du har fået det dårligt men ringe i god tid, så abstinenserne holdes så små som muligt. Vi kører både ud i weekends og helligdage samt efter almindelig arbejdstid., så du ikke behøver at vente på din behandling.

Hvordan foregår afrusning og abstinensbehandlingen?

Når du har besluttet sig for at stoppe med at drikke alkohol, ringer du til Abstinens-teamet og aftale tid til første møde allerede samme dag.

En af Abstinens-teamets læger tager derefter på hjemmebesøg og undersøger patienten samt måler puls, promille og andre vigtige værdier. På baggrund af dette og patientens sygehistorie lægges en plan for afrusning og abstinensbehandling, herunder hvilken dosis chlordiazepoxid (risolid eller klopoxid) patienten skal have første døgn. Doseringen er 25 mg – 50 mg ad gangen som tages ved behov fordelt over døgnet.

Medicinen gør patienten træt og modvirker abstinenser. Målet med behandlingen er, at patienten får sovet og at abstinenserne skal forsvinde. Patienten må ikke køre bil eller betjene store maskiner under behandlingen.

Medicinen gives af Abstinens-teamet, som har den med til udlevering. Det er vigtigt at komme i gang med medicinen hurtigt og ikke vente på at abstinenserne bliver slemme. Medicinen virker både på kroppens fysiske og psykiske symptomer.

Abstinensbehandlingen består af både samtale og medicinering. Vi forklarer alt om forløbet, og hvilke muligheder du har efterfølgende. Vi aftaler et nyt møde, hvor vi kan justere behandlingen, så den er tilpasset dig optimalt. Efter endt afrusning og abstinensbehandling kan du fortsætte alkoholbehandlingen i Abstinens-teamet, eller vi kan henvise dig til en psykiater med speciale i afhængighed og/eller til et alkoholambulatorium eller misbrugscenter.

Du skal også tage B-vitamin og Thiamin, da din krop har haft svært ved at optage B-vitaminer, mens du har drukket alkohol. Udover medicin skal du sørge for at drikke rigeligt væske og få hvilet.

Hvis du ikke ønsker hjemmebesøg, kan du også vælge behandling i vores klinik i Frederiksværk.

Hvordan føles alkoholabstinenser?

Patienten oplever alkoholabstinenser som hjertebanken, hurtig puls, sveden, uro og rysten på hænderne. Det føles meget ubehageligt og kan opstå timer efter ophør med alkoholindtagelse. Alkoholabstinenser er farlige for kroppen, fordi de kan udvikle sig til krampe og delir. Delir er en psykisk og fysisk tilstand, som viser sig med fysiske og psykiske symptomer som uro i kroppen, vekslende bevidsthedsniveau, desorientering, svækket hukommelse og forstyrret søvn. Det er derfor meget vigtigt at behandle alkoholabstinenser i rette tid med den rette medicin.

Abstinenssymptomer bliver værre og værre fra gang til gang. Har du først oplevet alkoholabstinenser, bør du tage det alvorligt og opsøge professionel hjælp. For at undgå tiltagende symptomer på alkoholabstinenser, er det vigtigt, at du kommer i relevant medicinsk behandling.

Det bliver værre hver gang

Abstinenssymptomer bliver værre og værre fra gang til gang. Dette fænomen kaldes kindling. Har du først oplevet alkoholabstinenser, bør du tage det alvorligt og opsøge professionel hjælp næste gang du vil stoppe med at drikke. Du kan nemlig undgå abstinenser og kindling ved at komme i relevant medicinsk behandling, når du vil stoppe med at drikke alkohol.

Delirium: symptomer og behandling af delirium tremens

Delirium tremens kaldes også delirium eller blot delir. Tegn på delirium tremens er psykiske og fysiske symptomer som kraftig rysten, sveden og hjertebanken samt synshallucinationer. Der kan tilkomme forvirring samt svigtende orientering i tid, sted og egne data. Tilstanden er alvorlig og livstruende, hvorfor indlæggelse og medicinsk behandling haster. Oplever du disse symptomer skal du ringe 112.

 

Abstinens-teamet: Hvordan foregår afrusning og abstinensbehandlingen?

Afrusning og behandling af abstinenser

Når patienten har besluttet sig til at stoppe med at drikke alkohol, begynder afrusningen. For at undgå abstinenser er det vigtigt at starte abstinensbehandlingen tidligt også selvom promillen ikke er faldet til nul. Den medicinske abstinensbehandling foregår med chlordiazepoxid også kaldet risolid eller klopoxid.

Derudover har kroppen brug for b-vitaminer herunder thiamin for at undgå mangelsygdomme. Hvor længe behandlingen skal fortsætte er individuelt, men varer typisk 7 døgn.

Kan man dø af abstinenser?

Langt de fleste afrusninger og abstinensbehandlinger kan foregå sikkert og godt hjemme hos dig selv. Enkelte skal dog indlægges på sygehus, men det vil vi vurdere, når vi besøger dig. Ved ophør med alkohol kan kroppen uden den rette abstinensbehandling, udvikle alvorlige abstinenser herunder krampe og delir, så uden behandling kan man dø af abstinenser. Derfor er det så vigtigt, at få den rette medicinske behandling hurtigt og tilstrækkeligt.

Få hjælp til afrusning og abstinensbehandling

Hvis du har brug for mere information eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Abstinens-teamet på mail eller telefon.

Du kan altid få hjælp til behandling af din afhængighed og dit misbrug, herunder abstinensbehandling. Hvis du allerede er patient i et andet alkoholbehandlingstilbud, henvises du til abstinensbehandling der, da man ikke kan være i behandling to steder på samme tid.

Hvis du er pårørende til en der har brug for hjælp, er du ligeledes velkommen til at kontakte Abstinens-teamet for at få information og hjælp.

Få hjælp i dag

Tag kontakt til os på telefonen eller udfyld vores formularer. Det er anonymt og vi har tavshedspligt.